Duygu Erdoğan – Dünyada kuru meyve ve kabuklu meyvelerin üst istişare platformu Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi, mayıs başı Kanada’da toplandı. Burada Türkiye’nin fındık rekoltesi 785 bin ton öngörüldü. Ancak yıllardır 650 bin ton seviyesini geçmekte zorlanan üretim için öngörülen rakam, üretici tarafından kabul görmüyor. Özellikle bu sezon sıcak hava ve zararlıların oluşturacağı muhtemel kayıpların rekoltede düşüşlere neden olacağı ifade ediliyor. Bölge ziraat odaları 635 bin ton civarı bir rekolte tahmini yapıyor.
100-150 bin ton fark
Kongrede ‘tespitlerin üretim gerçekliğinden bağımsız’ yapıldığını belirten Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, her yıl bu öngörünün 100-150 bin ton altında rekolte oluştuğunu söyledi. Karan, “Uluslararası piyasada Türk fındığını ucuza almak isteyenler, yerelde de bunu isteyenler var. Bu yıl da özellikle iklim kaynaklı ve zararlıların verdiği sorunların rekolteye etkisi olacak” dedi. Maçka Ziraat Odası Başkanı Ogün Oğuz ise, kongredeki verilerin artık gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Bu yıl sıcak hava ile başta kahverengi kokarca olmak üzere zararlı etkisini göreceğiz” diye konuştu.
Borsada ortalama 120 TL
Fındık toplama batıdan doğuya doğru ağustos ayı ortasından itibaren başlayacak. Mevcutta illerin fındık borsalarında ortalama fiyat 120 lira olarak görülüyor. Buna göre çiftçinin en az 130 lira fiyat talebi var. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındık taban fiyatı genellikle her yıl 3-4 dolar arasında gerçekleşiyor. Geçen yıl Giresun kalite fındık için 84 lira, levant kalite için 82.50 lira, sivri kalite için 80 lira fiyat belirlenmiş; üreticilere 2.7 lira destek ödemesi verilmişti. 84 liralık fiyat dönemin dolar kuru ile 3.11 dolar seviyesindeydi. Üreticinin bu yıl ‘en az seviyede’ beklediği 130 lira ise şu anda 4 dolar olarak yansıyor.